085-0470722 [email protected]

Wet kwaliteitsborging

“Ieder bouwbedrijf krijgt te maken met de nieuwe Wet kwaliteitsborging”

Met de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB) wil de overheid zorgen voor meer toezicht en controle in de bouw. De wet legt meer verantwoordelijkheid bij bouwbedrijven om de kwaliteit van bouwprojecten te waarborgen, vanaf het ontwerp tot aan de oplevering. Hoewel deze nieuwe wet uitdagingen met zich meebrengt, biedt het ook kansen voor verbetering. Een essentieel instrument om aan de vereisten van de WKB te voldoen en de bouwprocessen te optimaliseren, is project management software.

Consequenties voor bouwbedrijven

9

Toenemende verantwoordelijkheid

Onder de WKB dragen bouwbedrijven een grotere verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van hun bouwprojecten. Dit betekent dat elk aspect van het bouwproces nauwkeurig moet worden gevolgd en gedocumenteerd om te voldoen aan de wettelijke voorschriften.
9

Versterking van kwaliteitsborgingssystemen

Bouwbedrijven moeten hun interne kwaliteitsborgingssystemen versterken om te voldoen aan de nieuwe normen en om kwaliteitsproblemen te voorkomen. Het stroomlijnen van processen en het verbeteren van de communicatie tussen teams zijn van cruciaal belang.
9

Onafhankelijke kwaliteitsborger

Bij een bouwproject moet een onafhankelijke kwaliteitsborger worden ingeschakeld. De kwaliteitsborger is een controleur welke toetst (zowel bij het ontwerp als op de bouwplaats) of een gebouw voldoet aan de wettelijke technische eisen. De aannemer is verantwoordelijk de gevolgen van alle gebreken in de bouw welke hij veroorzaakt heeft, ook na oplevering. Bij een conflict moet de aannemer aantonen dat er op een goede manier is gebouwd.

9

Financiële aansprakelijkheid

De WKB introduceert privaatrechtelijke aansprakelijkheid voor bouwbedrijven, wat betekent dat ze financieel verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor eventuele gebreken of fouten. Het minimaliseren van risico’s en het waarborgen van de kwaliteit zijn essentieel om onvoorziene kosten te vermijden. Daarnaast wordt 5% van de aanneemsom door een notaris vrijgegeven aan de aannemer, wanneer de klant aangeeft dat alle gebreken zijn verholpen.

Bouwmakers ondersteunt je bij

9

Gedetailleerde documentatie en traceerbaarheid

Bouwmakers biedt de mogelijkheid om alle aspecten van het project gedetailleerd te documenteren en bij te houden. Van de ontwerp- en constructiefases tot materiaalbeheer en inspecties, alles kan centraal worden geregistreerd, wat bijdraagt aan een betere traceerbaarheid en naleving van de WKB.

9

Kwaliteitscontrole

De Bouwmakers app met (standaard) checklists helpt bouwbedrijven bij het effectief uitvoeren van kwaliteitscontroles. Hierdoor vermindert het risico op gebreken en verzekert het dat het eindresultaat voldoet aan de voorgeschreven normen.
9

Samenwerking en communicatie

Bouwmakers faciliteert naadloze communicatie en samenwerking tussen verschillende teams binnen een bouwbedrijf. Alle medewerkers, op de bouwplaats en op kantoor beschikken over dezelfde informatie, wat leidt tot een efficiënter bouwproces.
9

Tijd- en kostenbeheersing

Met geavanceerde planning tools helpt Bouwmakers bij het efficiënt toewijzen van middelen, het beheren van deadlines en het minimaliseren van vertragingen. Dit draagt bij aan een betere controle over project-tijdlijnen en -budgetten.

Concluderend biedt de Wet Kwaliteitsborging nieuwe uitdagingen en mogelijkheden voor bouwbedrijven. Door te investeren in project management software kunnen bouwbedrijven de vereisten van de WKB naleven en profiteren van gestroomlijnde workflows, verbeterde kwaliteitscontrole en efficiënte projectuitvoering. Met deze digitale oplossing kunnen bouwbedrijven zich onderscheiden in een competitieve markt en tegelijkertijd voldoen aan de wettelijke vereisten. 

De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen gaat naar verwachting in op 1 januari 2024. Begin dus op tijd met de noodzakelijke voorbereidingen.

9

Kijk op software

Onze visie en onze complete software oplossing

9

Kijk op processen

Hoe wij je kunnen helpen je bedrijfsprocessen beter te ondersteunen

9

Kijk op aanpak

Hoe we je ondersteunen bij het gebruiken van onze software

9

Kijk op cloud

Onze cloud omgeving, updates en beveiliging

9

Kijk op prijzen

Bij ons geen verrassingen, complete all-in pakketten, betaalbare dienstverlening

 

Adres

Westeinde 2
7671 CC Vriezenveen

Even iemand aan de lijn?

085 - 047 07 22